one of the favorite dishes on hari raya =)
specially published for Ea, hehe..
Perkakas memasak:
Kuali/Pan
Periuk kukus (asli atau buatan)
bekas/mangkuk tahan panas (Pyrex or Arcopal is the best)
Sudip
Blender @ Garpu/Timbuk + Mangkuk
Bahan A:
1 cawan gula pasir
Bahan B:
1 tin susu cair (Ideal is preferred)
3 biji telur ayam
4 sudu besar gula pasir
secubit garam (optional)
Bahan C (optional):
1 tin buah-buahan campuran (cocktail)
Cara membuatnya:
Masak bahan A dlm kuali/pan dengan api perlahan sampai gula menjadi cair dan berwarna keemasan (status: gula hangus). Pastikan gula sentiasa dikacau untuk mengelakkkan kehangitan melampau. Tuangkan segera ke dalam bekas/mangkuk tahan panas yang akan digunakan untuk mengukus. Biarkan ia sejuk pada suhu bilik.
Masukkan kesemua bahan B ke dalam Blender dan blend sehingga sebati. seandainya blender tidak kedapatan maka masukkan kesemua bahan B dalam mangkuk berasingan (bukan mangkuk yg dah letak gula hangus tadi). Kacau dengan menggunakan timbuk(pemukul bahulu) atau garpu sehingga bahan sebati. Tuangkan bahan B ke dalam mangkuk tahan panas yang ada bahan A sebentar tadi.
Kukuskan dengan air mendidih (panas) selama lebih kurang 20-30 minit. Sejukkan pada suhu bilik atau masukkan ke dalam peti sejuk.
Hidang begitu sahaja atau boleh dihiaskan dengan buah-buahan campuran (bahan C).
yummie~!!!
(kalo nk wat byk pun bole, kot la satu tin x cukup makan buatla 2-3 tin, gandakan je bahan² lain ikut gandaan susu cair)
sekian, selamat mencuba~!!!
No comments:
Post a Comment