yezzaarr, aku telah berjaya membuat capati sendiri smalam, kwang kwang kwang.. thanks to kak elmi for the recipe.. kepada kengkawan dan adik adik yang lain yangberminat untuk memasak capati, silelah cube ye~
bahan untuk doh capati (untuk 20 keping):
4.5 cawan tepung atta (diayak)
0.5 cawan tepung gandum (diayak)
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh garam
1 cawan air suam
bahan untuk kari sardin:
1 tin sardin
3 sudu besar serbuk rempah kari
bawang besar (dipotong dadu)
bawang merah (dipotong dadu)
bawang putih (dipotong dadu)
halia
ubi kentang (dipotong dadu)
daun kari
air asam jawa
biji sawi
garam
cara nak wat capati:
campurkan tepung atta dan tepung gandum dlm mangkuk adunan, campurkan garam. larutkan marjerin dlm air suam dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan. adun tepung sampai jadi doh yang lembut. wat bulat-bulat, uli pakai penguli atas papan penguli (saiz ikut suka). panaskan kuali, api sederhana, jangan kecik sgt. letakkan capati, biarkan dia kembung, tekan dgn kain bersih, alihkan. dah masak tu bole la angkat...
cara nk wat kuah kari sardin:
panaskan minyak, tumis biji sawi, bawang bawang dan halia sampai wangi.. masukkan serbuk kari dan dau kari. masukkan kentang dan sedikit air. rebus smp kentang empuk. masukkan sardin, air asam jawa, garam. kacau kacau skit.. siap untuk dihidangkan. (boleh jugak try wat kuah lain kalo nk, tp ni je resipi yang aku dpt dari kak elmi)
slamat mencuba ye.. kalo sesapa ada resepi kari kambing silelah bagi kat aku.. sedapnye lah ye mkn capati kari kambing, yummie~
No comments:
Post a Comment